Monday, September 11, 2017

Cassiopeia Winter Trip 2017 DAY 15

22 January - 5 February
KBR - KUL - Seoul - Jeju - Busan - KUL - KBR

Assalamualaikum.

Baru boleh buat album untuk Winter Trip ke South Korea awal tahun 2017. Plan trip ke Korea ni dekat setahun setengah ya. Dari awal masuk Master hingga la selepas viva (read : vaiva). Beli tiket on Sept 2015 haha. Lama gila menanti dan menghitung hari. Akhirnya tiba jugak masanya. Tapi bila dah ke Seoul, Jeju dan Busan dan bila hari dah nak balik, rasa kejap nya! Tak berbaloi rasanya dengan masa menunggu dulu. :D



Ini itinerary yang tak bajet sangat ya. Dan ini juga trip seorang Cassiopeia.


***


DAY 15

Last day in Busan.
Last day in South Korea.


Breakfast dan check out hostel pukul 630 pagi. Naik subway ke Gimhae airport. Sampai hampir pukul 8, terus beratur untuk check in luggage. Lane panjang dan slow. Flight pukul 1030 tapi pukul 10 masih beratur lagi. Nasib baik sempat. Masuk je terus beratur untuk boarding. Tak sempat nak borong banana uyu. :(

Maka dengan ini, tamatlah penerangan panjang lebar saya sepanjang Winter Trip 2017. InsyaAllah jika ada rezeki dan panjang umur, boleh repeat lagi. InsyaAllah!

  • PUS – KUL Airasia + Luggage RM580



Total :

Day 1 - KRW359,000 + RM340
Day 2 – KRW159,500
Day 3 – KRW21,000
Day 4 – KRW194,000
Day 5 – KRW50,500
Day 6 – KRW10,500
Day 7 – KRW9,500
Day 8 – KRW18,000
Day 9 – KRW17,500
Day 10 – KRW72,500
Day 11 – KRW3,000
Day 12 – KRW104,000
Day 13 – KRW17,000
Day 14 – KRW19,800
Day 15 – RM580

Total : KRW1,055,800 (RM3960) + RM980
           : RM4940 +- banana milik etc
           : RM5000 #



Because I miss Seoul.

p/s : Next trip ada nak follow tak ? Haha
p/s/s : Ada ke orang baca sampai habis?

P/s/s/s : Next trip akan cover Gongju, Gwangju dan Mokpo. InsyaAllah. 
See you on next winter trip.
Bye!

Cassiopeia Winter Trip 2017 DAY 14

22 January - 5 February
KBR - KUL - Seoul - Jeju - Busan - KUL - KBR

Assalamualaikum.

Baru boleh buat album untuk Winter Trip ke South Korea awal tahun 2017. Plan trip ke Korea ni dekat setahun setengah ya. Dari awal masuk Master hingga la selepas viva (read : vaiva). Beli tiket on Sept 2015 haha. Lama gila menanti dan menghitung hari. Akhirnya tiba jugak masanya. Tapi bila dah ke Seoul, Jeju dan Busan dan bila hari dah nak balik, rasa kejap nya! Tak berbaloi rasanya dengan masa menunggu dulu. :D



Ini itinerary yang tak bajet sangat ya. Dan ini juga trip seorang Cassiopeia.


***


DAY 14


Breakfast dan bergerak ke CheckIn Busan Café sebab Mr. Egg bagi coupon 10% discount. Minum strawberry smoothie. Kat sini kami beli postcard untuk di pos ke Malaysia. Lepak café sebab tak rushing pun sebab dah hari terakhir di South Korea.




Waktu lunch kami ke Jagalchi Market untuk makan seafood. Santai sambil makan.


Bayar tutup mata.

Selesai lunch, kami berjalan ke BIFF Square. Sibuknya macam dekat Myeongdong. Masa ni dah start rindu Seoul. Sebenarnya, masa sampai Jeju terus rindu Seoul. Sebab lama sangat dekat Seoul.

Kami naik subway untuk ke destinasi terakhir percutian ini, Haeundae Beach. Masa ni jalan nak ke pantai tu tengah renovate so banyak kon tengah jalan. Train ke Haeundae Beach agak lama. Sampai dah petang, ramai yang lepak kat pantai. Ada free show kat tengah-tengah dataran. Not free lah, sebab diorang ada minta derma bila dah selesai buat persembahan. Rugi tak bawak junkfood sebab seagull banyak gila. Suka hati je dia terbang atas kepala. Kat sini boleh buat filem kalau nak. Lari ke tepi pantai dengan backgourd seagull berterbangan. 




Pulang ke hostel. Packaging bag dan tidur!

  • Strawberry smoothies KRW2,000 (2 pax KRW4,000)
  • 2 Postcard KRW2,000 + setem KRW800
  • Lunch KRW15,000 (2 pax KRW30,000)

Cassiopeia Winter Trip 2017 DAY 13

22 January - 5 February
KBR - KUL - Seoul - Jeju - Busan - KUL - KBR

Assalamualaikum.

Baru boleh buat album untuk Winter Trip ke South Korea awal tahun 2017. Plan trip ke Korea ni dekat setahun setengah ya. Dari awal masuk Master hingga la selepas viva (read : vaiva). Beli tiket on Sept 2015 haha. Lama gila menanti dan menghitung hari. Akhirnya tiba jugak masanya. Tapi bila dah ke Seoul, Jeju dan Busan dan bila hari dah nak balik, rasa kejap nya! Tak berbaloi rasanya dengan masa menunggu dulu. :D



Ini itinerary yang tak bajet sangat ya. Dan ini juga trip seorang Cassiopeia.


***


DAY 13

Morning from Busan!


Mr. Egg Hostel

Breakfast dan keluar hostel untuk ke Gamcheon Culture Village. Kat sini tourist panggil Korean Santorini. Cantik dengan rumah berwarna-warni. Kami tak beli peta, jalan terus je ikut tourists. Nak bergambar dengan little prince and his fox, tapi kemain panjang orang beratur so lupakan aje lah niat tu. Hanya shoot dari jauh aje lah.

Entrance








Dari Gamcheon, kami ke Taejongdae Park dengan bas. Perjalanan agak jauh. Layan perasaan betul naik bas. Dah sampai, ajusshi kat depan bagitahu dah sampai. Kot dia ingat kita tak tahu. Yogi-yo! Yogi-yo! Haha. Thanks, ajusshi.

Di Taejongdae park, kami naik Danubi. Bas/train panjang untuk naik tourist’s spot. Kalau tak nak naik danubi pun boleh. Tapi mengah la nak jalan kaki. Simpan resit sebab nanti setiap kali nak naik danubi tu balik, dia akan check.



Monumen untuk memperingati jasa ibu. Love you, mama.

Seterusnya, kami ke Yongdusan Park. Kat sini boleh melawat Busan Tower. Kawasan sekitar sini macam Myeongdong. Sebab banyak kedai cosmetics dan coffee shop. 

Busan Tower.

Kami makan di Waffle Khan, order Caramel Latte dan Chocolate Whip Waffle. Sumpah sedap, lembut yang amat. Lepak dekat sini sambil usha waiter dia. Muka macam Leeteuk with blonde hair.





Etude House comeyy

Dah kenyang, jalan lagi dan balik ke hostel. Dinner maggi lagi dan tidur.

  • Topup Tmoney KRW10,000
  • Danubi KRW2,000
  • Coffee & Waffle KRW5,000 (2 pax KRW10,000)

Cassiopeia Winter Trip 2017 DAY 12

22 January - 5 February
KBR - KUL - Seoul - Jeju - Busan - KUL - KBR

Assalamualaikum.

Baru boleh buat album untuk Winter Trip ke South Korea awal tahun 2017. Plan trip ke Korea ni dekat setahun setengah ya. Dari awal masuk Master hingga la selepas viva (read : vaiva). Beli tiket on Sept 2015 haha. Lama gila menanti dan menghitung hari. Akhirnya tiba jugak masanya. Tapi bila dah ke Seoul, Jeju dan Busan dan bila hari dah nak balik, rasa kejap nya! Tak berbaloi rasanya dengan masa menunggu dulu. :D



Ini itinerary yang tak bajet sangat ya. Dan ini juga trip seorang Cassiopeia.


***


DAY 12


Packaging bag untuk ke Busan. Lepas breakfast, kami ke Toscana Hotel. Lepak di Toscana selama sejam lebih dan shopping merchandise kat situ.



Seronok lepak. Taknak balik ke? 




Bye! See you when I see you.

Sementara tunggu masa untuk fly ke Busan, singgah di Hello Kitty Island. Kat sini tak masuk pun sebab mahal dan takut tak cukup masa kalau masuk. 




Dari Hello Kitty, jalan lagi ke Mysterious Road dan Yongduam Rock, tengok kepala naga. Kat sini kita boleh tengok berapa banyak flight depart and arrived kat Jeju ni. Less than 10 minit sekali.

Dragon's head.



Sebelum return kereta sewa, pastikan isi minyak full dulu macam yang kita ambil haritu tu. Uncle dekat stesen minyak tu pandai speaking. Settle isi minyak, hantar kereta sewa kat AJ dan naik shuttle bus ke airport.

Dekat airport, tersampai awal pulak. Ada lagi masa 2 jam lebih sebelum boarding. Cari makan di Lotteria, order Shrimp Burger. Sedap jugak. Ataupun maybe tengah lapar. Lepak Lotteria sambil tulis balik itinerary sepanjang dekat Seoul dan Jeju. Best kat Lotteria ni sebab dia boleh refill air. Yes!

Check in ke Busan dengan Jeju Air + Captain Yoo Si Jin. Sampai gate, ada announcement flight delayed. Tunggu pulak la sejam lebih. Email ke Mr. Egg Hostel cakap akan check in lambat sebab flight delayed. Dah delayed, gate pulak tukar. Nasib baik masih alert walaupun dah penat dan mengantuk. Boarding dan tidur.


Bye Jeju. See you again :(

Sampai Busan pukul 9 lebih. Naik subway ke Mr. Egg Hostel. Lepas check in, dia bagi bilik twin private tanpa extra charge sebab dorm dah penuh. Yeay! Settle down, mandi dan makan maggi. Lepas tu tidur!

  • Minyak KRW20,00 (2 pax KRW40,000)
  • Jeju Air KRW30,000
  • Mr. Egg Hostel KRW54,000\

Cassiopeia Winter Trip 2017 DAY 11

22 January - 5 February
KBR - KUL - Seoul - Jeju - Busan - KUL - KBR

Assalamualaikum.

Baru boleh buat album untuk Winter Trip ke South Korea awal tahun 2017. Plan trip ke Korea ni dekat setahun setengah ya. Dari awal masuk Master hingga la selepas viva (read : vaiva). Beli tiket on Sept 2015 haha. Lama gila menanti dan menghitung hari. Akhirnya tiba jugak masanya. Tapi bila dah ke Seoul, Jeju dan Busan dan bila hari dah nak balik, rasa kejap nya! Tak berbaloi rasanya dengan masa menunggu dulu. :D



Ini itinerary yang tak bajet sangat ya. Dan ini juga trip seorang Cassiopeia.


***


DAY 11


Pengembaraan Jeju bermula. Breakfast dekat guesthouse. Bila keluar, ada snow. Yeay! Dari guesthouse, kami drive ke Oedalgae Rock, tempat shooting drama Daejanggeum (Jewel in the Palace). 

Lonely rock.


Lepas tu, drive ke Cheonjeyeon Falls.

Legend said, seven nymphs would descend from the heavens at night and bathe in the waterfall's pond.


Seterusnya, drive ke Sanbangsan Mountain dan Yongmeori Coast tapi dia tutup sebab air pasang. Kat sini ada canola flower.

Mengantuk ke? 



Lepastu ke Seopjikoji, hidup udara segara. Tak naik pun dekat lighthouse sebab jauh dan tinggi. Jalan kat bawah aje sambil usha oppa. (?) Haha. 

Jukye Julgae moment. (Moldir's Protector Bear)





Sekejap aje kat sini, lepastu kami bergerak ke Seongsan Ilchulbong. Lepak kat sini sambil beli dan makan kat depan CU. Menikmati sunset dan waktu petang di hari-hari terakhir kami di Korea. 






Sebelum gelap, kami bergerak pulang ke guesthouse. Jalan kat Seogwipo sangat sunyi ya, seram jugak la. Bila dah sampai bandar, rasa lega. Sampai guesthouse, masak maggi dan online di dining room.

  • Parking Oedalgae Rock KRW1,000
  • Parking Seopjikoji KRW500
  • Seongsan Ilchulbong fee KRW2,000